Výtažek z lékořice pomáhá při léčbě aftů


Toto velice nepříjemné a bolestivé onemocnění ústní sliznice zná téměř každý. Uvádí se, že jím trpí jeden z pěti. Podle nové studie publikované v renomovaném časopise General Dentristry, představuje výtažek z lékořice lysé účinný prostředek proti aftům.

Autoři studie studie zkoumaly efekt výtažku z lékořice na velikost aftů. Po sedmidenní kůře bylo pozorováno výrazné zmenšení velikosti aftů. Naopak, u skupiny nemocných bez léčby lékořicí bylo pozorováno zhoršení stavu nemoci.

Výtažek z kořenu lékořice byl používán pro léčbu žaludečních vředů až do roku 1970. Chuť preparátu byla původně velmi palčivá. Nové výtažky jsou však kombinovány s látkami, které tuto palčivost výrazně neutralizují.

Lékořice lysá, lidově zvaná sladké dřevo (latinsky Glycyrrhiza glabra), patří mezi nejstarší léčivé rostliny. Pocházi z Blízkého východu a používá se pro výrobu oblíbených pamlsků, u nás se však pěstuje málo. Vlastní drogu tvoří kořen lékořice (radix liquiritiae), který se loupe a zbavuje zevní vrstvy, aby se účinné látky v něm obsažené snáze extrahovaly. Kořen lékořice obsahuje řadu účinných látek saponinového charakteru (glycyrhizin), dále flavonoid liquiritin, škrob, cukry pryskyřice a hořčiny. Sbírá se kořen, doba sběru je září a říjen.



Informace o článku

Vloženo: 20:40 29.3. 2010
Čtenost: 1861x

Diskuze článku

Status: Článek bez diskuze
Počet příspěvků:     0





Portál spravuje společnost:

Protean s.r.o.

Spolupracujeme:

Webový portál klíště.cz Analýza DNA