Orální zdraví je v těhotenství velmi důležité!


S ohledem na uplynulý den matek zdůrazňuje Americká zubní asociace důležitost zdravého chrupu jako součást celkového zdraví zvláště u nastávajících matek.

Výsledky rozsáhlých klinických studií totiž ukazují souvislost mezi výskytem parodontitidy, předčasným porodem a nízkou porodní vahou novorozenců. Nastávající maminky s onemocněním dásní jsou navíc náchylnější k rozvoji cukrovky.

Mimo pravidelné návštěvy dentisty, doporučuje asociace vyváženou stravu a velmi pečlivou orální hygienu spočívající v pravidelném čištění zubů min. dvakrát denně fluoridovou pastou a jednou denně dentální nití nebo mezizubním kartáčkem.

„Těhotenství velice často vede ke zvýšené chuti na sladké a souvislé požívání pokrmů s vysokým obsahem cukru vede ke zvýšené tvorbě zubního plaku,“ vysvětluje Dr. Cooper, odborný poradce z New Yorku. „Zvýšená hladina hormonů doprovázející těhotenství může navíc iritovat dásně již podrážděné zubním kamenem. Někteří lékaři proto doporučují častější odstraňování zubního kamene a čištění během druhého a začátkem třetího trimestru.“

Udržování orálního zdraví je nejenom důležité v průběhu těhotenství, ale i po porodu. Kazotvorné bakterie mohou být totiž přeneseny z matky na dítě v kojeneckém a batolecím věku líbáním nebo olizováním dudlíku či lžičky.



Informace o článku

Vloženo: 20:34 29.3. 2010
Čtenost: 1821x

Diskuze článku

Status: Článek bez diskuze
Počet příspěvků:     0





Portál spravuje společnost:

Protean s.r.o.

Spolupracujeme:

Webový portál klíště.cz Analýza DNA