Nová metoda bělení zubů působením enzymů


Zubní povlak, tzv. plak, se ukládá na povrchu zubů a zbarvuje je postupně do žlutohněda. Vznik těchto substancí je částečně podmíněn geneticky, ale z větší částí stravovacími a hygienickými návyky. Přirozené látky obsažené ve slinách, se usazují jako viskózní masa na hladkém povrchu zubů a slouží jako živná půda pro růst bakterií. Nejvíce zůstávají přilnuté na těžce dostupných místech v mezizubních prostorech. Ty se těžko čistí a postupně tvrdnou, takže je neodstraníme ani důkladnou ústní hygienou.

Povrch zubů tím ztratí svou hladkost, čímž se proces ukládání povlaku nánosu urychluje. (Mimochodem, právě v tomto povlaku se mohou usadit bakterie, které zapříčiňují vznik zubního kazu). Zubní povlak časem již nejde odstranit zubním kartáčkem a pastou, protože konzistence je už příliš kompaktní. A tak je nutné profesionální bělení zubů u stomatologa. Nové zubní pasty (např. Lacalut Brilliant White) obsahují enzymy (jako glukózová oxidasa, invertasa, dextranasa), které štěpí v plaku obsažené cukerné řetězce a tím narušují jeho pevnou strukturu.

Chemicky vzato, enzymová aktivita rozbije dlouhé cukerné řetězce. Vznikají stavební prvky s krátkým řetězcem, které jsou rozpustné ve vodě a v této konzistenci lze zubní povlak odstranit kartáčkem. Čisticí účinek je v zubních pastách zesílen citrátovými solemi a čisticími tělísky (abrazivní částice). Hlavní předností moderních past je, že nepůsobí na bázi hrubých, abrazivních čisticích tělísek, které odstraňují povlaky mechanickou cestou a můžou narušit sklovinu zubů.



Informace o článku

Vloženo: 21:02 29.3. 2010
Čtenost: 2391x

Diskuze článku

Status: Článek bez diskuze
Počet příspěvků:     0





Portál spravuje společnost:

Protean s.r.o.

Spolupracujeme:

Webový portál klíště.cz Analýza DNA