Ztráta zubů je spojena s vyšším rizikem vzniku rakoviny!


Rozsáhlá studie provedená v Japonsku na více než pěti tisíci subjektů ukazuje souvislost mezi špatným stavem chrupu a výskytem rakoviny nosohltanu, krku a plic. Autoři této studie poukazují na fakt, že důsledná péče o chrup může vést ke snížení rizika vzniku rakoviny.

V květnovém vydání časopisu Americké společnosti pro výzkum rakoviny to publikovali japonští vědci. „Ztráta zubů je většinou důsledkem chronické bakteriální infekce doprovázené chronickým zánětem, který bývá jedním ze spouštěcích faktorů nádorového bujení“, říká autor studie Dr. Akio Hiraki.

Autoři namítají, že zatímco celkový zánět může vysvětlovat spojitost mezi ztrátou zubů a vznikem rakoviny, samotná ztráta zubů je odrazem nezdravého způsobu života, který napomáhá ke vzniku nádorů. Mimoto, lidé se zvýšenou ztrátou chrupu mívají velice často nesprávné stravovací návyky, které dále napomáhají při vzniku rakoviny.

„Ať už je mechanismus vzniku nádorových onemocnění jaký chce, ústa jsou branou do nitra organismu a zdraví celé ústní dutiny je nezbytným předpokladem pro zdraví celého organizmu“, uzavírají autoři.



Informace o článku

Vloženo: 20:38 29.3. 2010
Čtenost: 2389x

Diskuze článku

Status: Článek bez diskuze
Počet příspěvků:     0





Portál spravuje společnost:

Protean s.r.o.

Spolupracujeme:

Webový portál klíště.cz Analýza DNA