Co nevíte o zubním kazu


O zubním kazu toho bylo napsáno již mnoho a téměř každý ho dobře zná i s jeho nepříjemnými následky, které prožíváme na zubařském křesle. Ačkoliv se proti němu dá bojovat pečlivou ústní hygienou, jeho výskyt se nedá zcela vymýtit. Důvod je zcela prostý – kaz způsobují bakterie, které mají své pevné místo v naší ústní mikroflóře (bakteriální společenství).

Zubní kaz způsobují bakterie!


I když se to mnohým z vás může zdát podivné, odborníkům je tento fakt již delší dobu dobře znám. Zubní kaz způsobuje malá bakterie (Streptococcus mutans), která přeměňuje cukry obsažené v potravě na velice agresivní organické kyseliny. Ty naleptávají zubní sklovinu, oslabují její ochrannou funkci a ostatním bakteriím se tak otevírá cesta k napadení a destrukci zubu. Pokud tato kazotvorná bakterie v naší ústní mikrofloře převažuje, již se jí zcela nezbavíme, můžeme ale od ní uchránit naše děti!

Zdraví chrupu dítěte lze ovlivnit již v raném věku!


Jak? No přece zabráněním přenosu kazotvorných bakterií na batole! Znáte přece šťastlivce, kterým se zuby prostě nekazí. Jsou to lidé, u kterých se kazotvorné bakterie nevyskytují, protože nebyli v batolecím věku „infikováni“. Proto je prevence zubního kazu u malých dětí velice důležitá. Spočívá především v dodržování zásad ústní hygieny a v zabránění přenosu kazotvorných bakterií z rodičů na batole v době, kdy se dítěti prořezávají první zoubky. Bylo prokázáno, že pokud nedojde k infekci těmito bakteriemi zhruba do tří let věku dítěte, kdy dochází k formování ústní mikroflóry, dítě je v pozdějším věku k infekci tímto mikroorganizmem více odolné a má celoživotně méně problémů se zuby, což se projevuje hlavně nižší kazivostí.

Kdy dochází k přenosu nákazy?


Jakkoli je to zarážející, nejčastějším přenašečem kazotvorných bakterií je matka, případně další člen rodiny. K nákaze dochází v době prořezávání prvních zoubků (mléčné zuby), kdy maminka olízne dudlík ve snaze jej očistit, a nebo ochutnává dítěti podávanou stravu stejnou lžičkou, kterou pak dítě krmí. Těchto návyků se rodiče či babičky těžko vzdávají – ostatně pokud nejsou nositeli kazotvorných bakterií, ani nemusí.

Jak zjistíme zda jsme pro své děti nebezpeční?


Mezi lidmi existuje několik typů bacilonosičů kazotvorných bakterií. Pro zjištění vašeho typu, a tedy i výše rizika infekce vašeho dítěte, dnes existují testy, které umožňují provést samoodběr doma v pohodlí. Odebraný vzorek se pak odešle do specializované laboratoře, která provede analýzu a sdělí vám výsledek. Zároveň můžete otestovat vaše dítě, zdali u něj již nedošlo k přemnožení nebezpečných bakterií.

K čemu slouží výsledky?


Výsledky těchto testů stanoví sklon k tvorbě zubního kazu a výši rizika přenosu nákazy na dítě. Váš stomatolog rozhodne o vhodném hygienickém plánu a dalším léčebném postupu za použití účinných antimikrobiálních prostředků pro vás i pro dítě. Účinná léčba vede ke snížení hladiny kazotvorných bakterií a tím i k snížení četnosti tvorby zubního kazu a k eliminaci rizika přenosu nákazy na ostatní.

Zdraví chrupu našich potomků leží tedy pevně v našich rukou!
Více informací o najdete na stránkách specializované laboratoře Protean s.r.o.



Informace o článku

Vloženo: 10:14 20.5. 2010
Čtenost: 3791x

Diskuze článku

Status: Článek bez diskuze
Počet příspěvků:     0





Portál spravuje společnost:

Protean s.r.o.

Spolupracujeme:

Webový portál klíště.cz Analýza DNA