Je ošetření amalgámem bezpečné?


Norsko zakázalo od 1. ledna 2008 užívání dentálního amalgámu, kromě výjimečných případů. Švédsko chystá podobný zákaz od 1. dubna 2008 a Dánsko chce výrazně omezit užívání amalgámu pravděpodobně do konce tohoto roku. Proč?

K používání amalgámu v ČR zaujímá Česká stomatologická komora následující stanovisko:
Největším rizikem pro zdraví pacienta a životní prostředí je amalgámová výplň z nedózovaného amalgámu hrazená z veřejného zdravotního pojištění.

Archaickou přípravou s nepřesně odměřovaným množstvím rtuti a amalgámových pilin přímo v ordinaci vzniká nekvalitní výplňový materiál.

Zdravotní pojišťovny platí za tento výkon pouhých 170 Kč, což pokrývá pouze 6 minut práce zubního lékaře a průměrných nákladů ordinace. Důsledkem je nedostatek času na provedení výplně, což v kombinaci se zastaralým materiálem vede k nedostatečně kvalitnímu provedení výplně, vysoké pravděpodobnosti vzniku dalších kazů a nízké trvanlivosti výplně.

Odstraňování starých amalgámových výplní znamená opět značnou zátěž pro zdraví pacienta a vzniklý odpad může ohrozit životní prostředí.

Východiskem je použití nadstandardního, tedy kapslovaného, dózovaného amalgámu, který minimalizuje manipulaci se rtutí, garantuje výrobcem přesně nastavený optimální poměr prášku a kovu pro vznik kvalitní slitiny.

Alternativou mohou být také další estetické alternativní výplňové materiály (tzv. bílé plomby).

ČSK vyzývá pacienty, aby se u svých zubních lékařů informovali na různé možnosti ošetření zubního kazu a na výhody a rizika vhodných výplňových materiálů. Na základě těchto informací má pacient právo se svobodně rozhodnout pro jeden z nabízených postupů.



Informace o článku

Vloženo: 20:12 29.3. 2010
Čtenost: 1963x

Diskuze článku

Status: Článek bez diskuze
Počet příspěvků:     0





Portál spravuje společnost:

Protean s.r.o.

Spolupracujeme:

Webový portál klíště.cz Analýza DNA