Význam ústní hygieny


Naše ústa jsou neustále v kontaktu s vnějším prostředím, bohatě osídleným mikroorganismy. Ty ulpívají na měkkých a tvrdých tkáních v dutině ústní a vytvářejí na nich tenkou vrstvu, která se nazývá zubní plak. A právě ten je hlavním viníkem zodpovědným za vznik zubního kazu a zánětů dásní. Hluboké rýhy a jamky na žvýkací plošce zubu, špatně přístupné svislé boční stěny a zúžení v místě krčku – právě tady nejčastěji ulpívá zubní plak. Proto jsou to velmi riziková místa, která jsou ke vzniku zubního kazu náchylnější. Víme, že také složení i množství potravy může výskyt zubního kazu ovlivnit, především v dětském věku a proto je potřeba poučit rodiče o vhodné stravě a vyloučit potraviny s vysokým obsahem cukru.

Cílem ústní hygieny tedy je kontrolovat přítomnost plaku na plochách zubů. Odstraňujeme jej mechanickou cestou a k tomu je důležité znát všechny pomůcky, i dostatečně účinné metody, které nám v tom pomohou. Zubní lékaři dnes doporučují kartáček, který je měkký, má malou pracovní část a vlákna uspořádaná rovným zástřihem. Tvrdý kartáček je pro odstranění plaku nevhodný a může zranit okolní tkáně. K čištění hůře přístupných míst je vhodný jednosvazkový kartáček, nazývaný „solo“. Poslední dobou se na trhu objevila řada nových typů zubních kartáčků. Na tomto místě je nutné zdůraznit, že při špatné technice čištění mohou někdy spíše pacienta poškodit, než mu prospět.

K těm nejnovějším typům patří například takzvané „sonické“ zubní kartáčky vzhledem připomínají klasické zubní kartáčky, ale jejich vlákna vibrují frekvencí několika desítek kHz, a tím zvyšují čistící schopnost kartáčku. Jejich cena je ovšem vyšší, než u běžných elektrických kartáčků, které vykonávají pouze rotační nebo kývavé pohyby. Velkou oblibu u pacientů mají mezizubní kartáčky různých tvarů a velikostí. Je třeba zdůraznit, že s výběrem všech zubních kartáčků je vhodné se poradit v ordinaci, kde probíhá individuální nácvik za přítomnosti zubního lékaře nebo dentální hygienistky či zubní preventistky.

Mezi další zubní pomůcky musíme přiřadit zubní nit. Ta čistí svislé plošky zubů a existují také speciální nitě pro čištění pevných náhrad, tedy korunek, můstků, implantátů. Práci s dentální nití je potřeba dobře nacvičit, aby nedocházelo k poškození dásně. Mezi jiné užitečné prostředky můžeme přiřadit škrabku na jazyk, která odstraňuje plak z povrchu jazyka, a výplachy. Ty působí jak dezodoračně, tak antimikrobiálně. Bez´mechanické očisty nám však výplachy samotné nijak nepomohou.

Jestliže máme vybrané zubní pomůcky, pak nás čeká v zubní ordinaci nácvik čistících metod. V rozporu s obecně rozšířeným názorem je nutno říci, že dobře zvládnout čistící techniku je velmi náročné.



Informace o článku

Vloženo: 20:58 29.3. 2010
Čtenost: 2314x

Diskuze článku

Status: Článek bez diskuze
Počet příspěvků:     0





Portál spravuje společnost:

Protean s.r.o.

Spolupracujeme:

Webový portál klíště.cz Analýza DNA