Porazila vás už někdy halitóza?


Určitě jste se už setkali s někým, jehož dech byl, mírně řečeno, na padnutí. Zápach z úst, neboli halitóza, nemusí způsobovat pouze nedostatečná hygiena, ale může mít i hlubší problémy.

Ústní dutinu běžně obývá celá řada bakterií, která se živá zbytky potravy. Přežívají hlavně v těžko dostupných místech, jako jsou mezizubní prostory, hlubších štěrbiny jazyka, pod vrstvou plaku nebo v zadní třetině jazyka, která je hůře omyvatelná slinami. Tyto bakterie produkují také sloučeniny síry, takže zápach je podobný hnilobě vajec. Na vině může být také onemocnění dásní, především pak paradentóza nebo zubní kaz.

Přechodný zápach z úst způsobují některé druhy potravin, česnek, cibule, ryby. Obsahují sloučeniny síry, které se vstřebávají do krevního oběhu a poté je plíce vyloučí. Sliny, které odplavují a rozpouští sirné sloučeniny, jsou velmi důležité, proto příčinou zápachu z úst může být i sucho v ústech a dehydratace. Tvorbu slin omezují i některé druhy léků.

Přesvědčení, že neustálé cucání mentolových bonbónů vyřeší chronické problémy se zapáchajícím dechem, je pouhou iluzí. Efekt mentolu (či jiného aróma) velmi rychle vyprchá. Jsou-li bonbóny s cukrem, poskytneme navíc bakteriím další živnou půdu a podpoříme jejich činnost. Je také známo, že snaha přebít intenzivní zápach nějakou voňavkou, vede spíše k totálnímu smradu.

Pokud trpíte zápachem z úst a nestojí za tím žádné vážné onemocnění, vaše kroky by měly vést k vašemu stomatologovi, který zkontroluje chrup, dáseň a jazyk a doporučí, jak se starat o ústní dutinu. Čistění zubů, které provádíme nejméně dvakrát denně, je třeba doplnit i o čištění jazyka speciální škrabkou (postačí i obyčejná lžička), kterou odstraníme povlak. Dnes je už samozřejmostí používání dentálních nití, mezizubních kartáčků a preventivní návštěva stomatologa dvakrát ročně. Aby se ústa nevysušovala, dodržujeme pravidelný pitný režim.



Informace o článku

Vloženo: 20:48 29.3. 2010
Čtenost: 2526x

Diskuze článku

Status: Článek bez diskuze
Počet příspěvků:     0





Portál spravuje společnost:

Protean s.r.o.

Spolupracujeme:

Webový portál klíště.cz Analýza DNA